Kto mnie zna ten wie że, jak jestem w domu to glona nie ma :] Boją się oraz i ja reaguje światłem i nawożeniem gdy się pojawiają.
Lecz pracę mam taką a nie inną że, czasem mnie nie ma 8 tygodni w domu, a wtedy akwaria przejmuje lepsza połowa :mrgreen:
Posiadam jonizator Twinstar który od czasu do czasu zmienia akwarium gdy pojawiają się glony.
Niektórym może nie przypada to gustu bo twierdzą że to już nie akwarystyka...ale tych maruderów pozostawiam z własnymi przemyśleniami...
Ja już szarpnąłem się na ten jonizator więc jak go już mam to nie zawaham się go używać!
Otóż akwarium pozostawione lepszej połowie :mrgreen: przy moim błędnym założeniu nawożenia po 8 tygodniach wyglądało tak:
Po przyjeździe do domu trochę zrezygnowany ale że, aranż ładny to trzeba było go ratować.
Pierwszy weekend po prostu wyłączyłem światło, nalałem 20ml easy carbo i przeczekałem go nie patrząc na zbiornik.
W poniedziałek, zlałem wody na tyle by ryby i krewetki miały jeszcze gdzie żyć.
Ściąłem większe rośliny.
Pędzelkiem dokładnie wysmarowałem wszystkie korzenie, rośliny i szyby.
Nalałem wody trochę twardszej, bo jak się okazało mojej żonie to wszystko jedno kiedy leje samo RO czy kran, więc za mało było kranu a za dużo RO więc i Fe było łatwiej pożywką dla glonów przy tej samej dawce Mikro....
Następnie zainstalowałem twinstara- którego w takich przypadkach należy restartować, pewnie mało kto o tym wie bo nie czytał manuala bo i po co :]
Ja jako inżynier jednak przeczytałem manuala zaraz po kupnie więc i świadomie używam tego jonizatora ;)
Dodatkowo przyciąłem wszystkie liście z dziurkami itp, czyli standardowo jak to przy podmianach należy robić. Wyczyściłem filtr wodą z akwarium. A gąbki pod bieżącą.
Dosadziłem roślin w postaci nowości akwarystycznych.
Czas świecenia zmniejszyłem do 6 godzin.
Nawożenie tylko potas przez 5 dni z Ferki.
Oraz easy carbo w postaci pięciu klików z butelki dającej 1,3ml na klik :]
I tak przeczekałem 5 dni.
Po 5 dniach powtórzyłem całym manewr z węglem w płynie.
Zrobiłem znowu tak dużą podmianę.
Od tego momntu świecenie 8 godzin na dobę oraz dodałem makro z Ferki i potas oraz znowu EC
W trzeciej podmianie zrobiłem tylko 30% podmiany. Zmieniłem wtedy również lampę na LED ze wschodem słońca od 12 do 22. Po podmianie podałem normalnie makro , potas, EC oraz jeden klik mikro w postaci rozcieńczonego profito, bo Ferkowy mi się skończył.
Część z Was pewnie już widziała to zdjęcie po całej kuracji ale wkleję je jeszcze raz:
Tak samo można walczyć z innymi glonami, typu krasnorosty.
Na sinice czyli cyjano-bakterie polecam najlepszy środek na rynku jaki jest chemiclean czerwony.
Nadaję się do taiwanów a sinice odchdzą w zapomnienie w tydzień.